Pieter Tsjoen, 16 op 16

De snelste tijd op de eerste proef, de snelste tijd op de laatste proef en tussendoor nog eens 14 besttijden. Pieter Tsjoen domineerde de 37ste editie van de TAC Rally van start tot finish met zijn Ford Focus WRC08. Voor de regerende Belgische kampioen is het meteen zijn tweede opeenvolgende zege in het Belgisch kampioenschap.

"In de eerste ronde heb ik zwaar aangevallen om het verschil te maken. Toen bleek dat Patrick Snijers al 19" achterstand had, heb ik mijn voorsprong gecontroleerd. Uiteindelijk reden we voortdurend een strak tempo zonder overdreven risico's te nemen," vertelde Pieter, die een ideale uitgangspositie heeft zijn Belgische titel te verlengen.

Patrick Snijers werd met zijn Subaru Impreza WRC S12 tweede: "Wat kan ik zeggen? Ik heb het maximum gegeven, maar wanneer je op elke proef enkele tellen verliest op Pieter, dan blijkt zijn wagen toch net iets efficiënter. De zege zat er vandaag gewoon niet in."

Nog een tweede Structo-Ford eindigde op de derde plaats dankzij Bernd Casier, die een sterk debuut maakte met de Focus WRC05: "Ik vond steeds beter mijn draai in de Focus, maar mijn techniek van het rijden met een Super 2000 zorgde voor wat storingen in de elektronica. In de volgende wedstrijden moet ik mijn rempunten nog beter verzorgen."

Achter Paul Lietaer, die in de slotfase met zijn Impreza WRC '99 moest plooien voor de 6 jaar jongere WRC van Casier, strandde Mark van Eldik op de vijfde plaats met de spectaculaire Lancer WRC05. De Nederlander was daar best tevreden mee, na een schuiver op de Poelberg in de derde ronde. Erik Wevers, nog een Nederlander, stuurde zijn Corolla WRC naar de 6de plaats, voor Melissa Debackere, die in de slotfase een plaats verloor aan Wevers door een lekke band op Schuiferskapelle en turboproblemen.

In Groep N werd de spannende strijd gewonnen door Stéphane Lhonnay met 3 tellen voorsprong op Matthias Viaene, die tijdens de tweede ronde 50" verloor door een kapotte remleiding. Bob Colsoul werd derde in Gr.N, terwijl Verschueren (motor) moest opgeven, Boon lek reed en Romain eveneens door een lekke band en een koppelingsprobleem erg veel tijd verloor.

In Historic vielen enkele tenoren erg vroeg uit. Yves Bruneel, winnaar in Haspengouw, brak de achterbrug van zijn Escort op KP2, terwijl Stouf door een motorpanne zelfs niet van start kon gaan op KP 1. Na de opgave van Tuur Vanden Abeele, ging de zege naar Filip Barbier, die de strijd in Historic domineerde met zijn Porsche, voor Chris Debyser.

Het RACB Criterium werd in de TAC Rally gewonnen door Koen Lauwaert met zijn Clio, voor de Mitsubishi's van Bert Coene (+1'18") en Jean-Luc Berleur (+1'58").

Klassement na KP 16:
1. Tsjoen-Chevaillier (Ford Focus RS WRC08) 1h33'27"; 2. Snijers-Cokelaere (Subaru Impreza WRC S12) +1'16"9; 3. Casier-Caesemaeker (Ford Focus RS WRC05) +1'47"1; 4. Lietaer-Vandeputte (Subaru Impreza WRC S5) +2'03"6; 5. Van Eldik-Buysmans (NL/B-Mitsubishi Lancer WRC05) +3'21"5; 6. Wevers-Poel (NL-Toyota Corolla WRC)+4'57"8; 7. Debackere-Brissart (B/F-Toyota Corolla WRC) +5'05"2; 8. Huzink-Aaltink (NL-Subaru Impreza WRC S12) +5'57"9; 9. Lhonnay-Botson (Mitsubishi Lancer Evo9) +7'25"5; 10. Viaene-Vyncke (Mitsubishi Lancer EvoX) +7'28"9 etc.