Alle tenoren klaar voor een zonnig TAC

Andy Lefevere haakt af

De gezellige West-Vlaamse stad Tielt bruist dit weekend van de activiteit. Rondom de Europahal is het servicepark opgetrokken van de 37ste editie van de TAC Rally, de tweede manche van het Kampioenschap van België. De tenoren zijn gearriveerd en maken zich op voor een spannende wedstrijd over de 16 klassementsproeven. Morgenochtend vanaf 7h45 gaat het spektakel van start.

Terwijl de teams hun serviceplaats inrichten en de wagens aanbieden bij de technische keuring, heeft de organisatie een belangrijk forfait ontvangen. Andy Lefevere moet verstek geven wegens ziekte.

De overige kleppers zijn op post, aangevoerd door het elftal WRC's. Structo pakt uit met twee Ford Focus WRC's, een voor topfavoriet Pieter Tsjoen en een versie 2005 voor Bernd Casier. De derde wagen van het team is de Fiat Punto Super 2000 van Timothy Van Parijs, die donderdag in Erquelinnes een testsessie afwerkte samen met Bernd Casier. De tweede topformatie verdedigt de kleuren van Geko-Stock Depot, met een Subaru Impreza WRC S12 voor Patrick Snijers, de Toyota Corolla WRC van Melissa Debackere, de Porsche 996 GT3 van Wim Soenens en in Groep N de Subaru Impreza N12B van Matthias Boon. Het wordt ongetwijfeld een prestigeslag Tsjoen-Snijers, maar laten we de andere kleppers niet uit het oog verliezen. Paul Lietaer wil zijn overwinning van vorig seizoen bevestigen met de Impreza WRC. David Bonjean en David Turnbull kiezen eveneens voor een Subaru Impreza WRC.

De TAC Rally telt dit seizoen mee voor de Euro Rally Challenge. Erik Wevers komt aan de start met een beproefde Toyota Corolla WRC, terwijl Mark van Eldik zijn spectaculaire Mitsubishi Lancer WRC05 aan de start brengt. Gert Huzink wil, na een mooie tweede plaats in de openingsmanche van het Nederlands kampioenschap, bevestigen met zijn Impreza WRC S12B.

Naast het WRC-spektakel, mag ook vuurwerk verwacht worden in de standaardklasse. Kampioenschapsleider Vincent Verschueren neemt het op tegen kleppers als Stéphane Lhonnay, Matthias Boon, Bob Colsoul, Jonas Langenakens, Alexandre Romain en Matthias Viaene. Vuurwerk verzekerd en, bij zonnig weer, zullen de verschillen uitermate klein zijn.

De spectaculaire achterwielaandrijvers zijn ook goed vertegenwoordigd met de Porsches van Soenens, Schmelcher en Jan Van der Marel. Zijn zoon, Timo, start in de Nissan 350Z Challenge in de gastenwagen, net zoals Junior WRC-piloot Kevin Abbring. De Nissan Cup is bovendien een erg interessante formule, want ze rijden op milieuvriendelijke bio-methanol. Net achter de 350Z's start een groepje snelle BMW's, met Erik Vleminckx, Kurt Braeckevelt, Tierry Cokelaere, Stefaan Prinzie, Timothy Alliet, Didier Ceenaeme, Chris Algoedt, Eric Louis en Frank Baert. Liefhebbers van brede schuivers blijven dus best wat langer op de proeven genieten van de geboden actie.

Een dertigtal teams hebben zich ingeschreven in Historic. De Fixion-brigade, met onder andere Chris Debyser, Yves Bruneel en Philip Barbier zal het opnemen tegen de BMW van Tuur Vanden Abeele, de Escorts van Bert Cornelis en Dirk Deveux, maar vooral tegen Ford-piloot Stefaan Stouf.

Naast de 91 teams die van start gaan in de nationale wedstrijd, wordt nog een vijftigtal wagens aan de start verwacht van het RACB Rally Criterium, een wedstrijd verreden over 10 klassementsproeven. Ook hier zal het spannend worden tussen de lokale specialisten en de titelkandidaten in het Criterium.

Het zal erg druk worden op de vier klassementsproeven, Schuiferskapelle, de Ondank, de Oosthoek en de Poelberg, zeker omdat er nog een demonstratie op het menu staat van een reeks legendarische Groep B's van de Britse, Belgische en Duitse afdeling van de club Slowly Sideways. De fans kunnen wegdromen bij het bewonderen van enkele mythische rallybolides: Audi Quattro, Peugeot 205 T16 Evo, Metro 6R4, Ford RS200...

De TAC Rally start morgen, zaterdag 10 april, omstreeks 07h45. Na vier lussen van telkens vier chronoritten zal de winnaar om 20h58 over het podium rijden aan de Europahal in Tielt.